home

 

Mituri si legende in tara vulturilor

 

ALBANIA - MARELE CIRCUIT

 

Tirana - Shkodra - Lezha - Kruja - Durres - Berat - Ardenica - Apollonia - Vlora - Parcul National Llogara - Dhermi - Himara - Saranda - Butrint - Parcul National Blue Eye - Gjirokaster - Permet - Benje - Korca

 

Va invitam sa descoperiti Albania, o tara nu prea indepartata de tara noastra, despre care Lordul Byron spunea: "Pamant al Albaniei, ingaduie-mi sa-mi opresc asupra ta privirile, tu, care ai hranit cu darzenie oameni aprigi". Supranumita de Lonely Planet "frumoasa din padurea adormita care a inceput sa iasa in lume", cu numai 28.000 km2, Albania va va oferi in acest periplu, orase istorice perfect conservate, peisaje montane impunatoare si un litoral la Marea Adriatica si Ionica a caror frumusete va vor taia rasuflarea. Pregatiti-va sa va indragostiti de aceasta tara complet necunoscuta, infasurata in mister dupa decenii de izolare si sa petreceti o vacanta de vis in orasele albaneze.

 

Perioada: 12.06 - 19.06.2024

 

Ziua 1 / 12.06.2024: Bucuresti - Tirana

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 11:00 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Wizz Air). Plecare spre Tirana cu compania Wizz Air, zbor W4 3205 (13:00 / 13:30). Sosire in Tirana, oras fondat in anul 1614 si devenit capitala Albaniei in anul 1920. Situata pe Raul Ishm, la aprox. 32 km distanta fata de coasta Marii Adriatice, Tirana reprezinta cel mai mare oras din Albania, fiind totodata centrul industrial si cultural al tarii. Vom face un tur panoramic al orasului care va include Piata Skanderbeg, denumita dupa statuia eroului popular, Moscheea Et'hem Bei una dintre cele mai vechi cladiri din Tirana, Turnul cu Ceas si Muzeul National de Istorie. Vom vizita apoi Muzeul denumit "Bunk'Art 2", un memorial al zecilor de mii de victime ale comunismului si in acelasi timp, un spatiu expozitional folosit ca galerie de arta contemporana. Conceput ca adapost antiatomic pentru oficialii de varf ai Ministerului de interne, marele buncar ultrasecret, cu numele de cod "Stalpul", a fost construit intre anii 1981-1986, in vederea unui eventual atac nuclear. Transfer pentru cazare la Hotel Oxford 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 13.06.2024: Tirana - Shkodra - Lezha - Kruja

Mic dejun. Plecare spre Shkodra, oras fondat in anul 400 i.Hr. fiind considerat unul dintre cele mai vechi orase din Balcani. Orasul este un important centru cultural si economic al Albaniei fiind cunoscut ca centrul catolicismului albanez, dovada a faptului ca religiile de orice fel pot convietui in mod armonios intr-o singura tara. Ne vom indrepta catre zona pietonala pentru a ne plimba pe strazile inguste si pentru a admira cladirile vechi care sunt unite cu ziduri de piatra si cladirile moderne care nu fac nota discordanta cu cele vechi. Vom vizita Catedrala Sf. stefan, principalul sanctuar romano-catolic din Shkodra, construita in anul 1319 si extinsa de catre venetieni intr-un stil de influenta dalmata, in sec. al XV-lea. in continuarea zilei vom vizita cetatea orasului, Rozafa, de unde vom putea admira si Moscheea de Plumb, construita in anul 1774 de Mehmet Pasa Bushati, avand ca model Moscheea Albastra din Istanbul. Numele acestei moschei provine de la cuvantul "plumb", deoarece pietrele folosite pentru construirea peretilor sai au fost imbinate cu plumb topit. Ne vom indrepta apoi spre Lezha, oras inzestrat cu ziduri puternice din blocuri de piatra mari, unde vom vizita impresionantul monument dedicat eroului national legendar, Skanderbeg. Traseul va continua spre Kruja, oras medieval al carui nume este strans legat de acelasi Gjergj Kastrioti Skanderbeg, cel care a condus poporul albanez in lupta impotriva Imperiului Otoman, timp de 25 ani. Orasul este spectaculos prin pozitia sa, fiind construit pe un platou inalt, situat la 600 m deasupra nivelului marii, care face parte din lantul muntos Kruja - Dajti. Cazare la Hotel Panorama 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 14.06.2024: Kruja - Durres - Berat

Mic dejun. Dimineata vom vizita Castelul Kruja, care are un caracter memorial, dupa care ne vom plimba prin vechiul bazar cu magazine ale diversilor mestesugari. Plecare spre Durres, al doilea oras ca marime din Albania, cel mai vechi dar si cel mai important din punct de vedere economic, situat pe coasta centrala, la o distanta de numai 38 km fata de Tirana. Vom face un tur panoramic al orasului care va include Amfiteatrul Roman, cel mai mare amfiteatru al Peninsulei Balcanice, Casa Memoriala a celebrului actor albanez Aleksander Moisiu, Turnul Venetian si Muzeul de Arheologie, unde daca veti intra, veti afla amanunte despre Belle de Durres, cel mai colorat mozaic din tara, expus la Muzeul de Arheologie din Tirana. in continuarea zilei ne vom indrepta catre Berat, oras aflat in centrul Albaniei, supranumit "orasul celor o mie de ferestre" datorita caselor vechi, prevazute cu multe ferestre mari, construite una deasupra alteia, pe un teren stancos. Zona veche a orasului care a fost inclusa in anul 2008 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO este impartita de Raul Osum in doua cartiere: Gorica, vechea parte crestina si Mangalem, vechea parte musulmana. Cazare la Hotel Portik 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 15.06.2024: Berat - Ardenica - Apollonia - Vlora

Mic dejun. in prima parte a zilei vom vizita Castelul din Berat, unul dintre cele mai vechi monumente ale orasului, un melanj de stiluri ale diferitelor epoci: romana, bizantina, albaneza si otomana. Cladirile din interior construite in sec. al XIII-lea sunt reprezentate de cele 14 biserici dintre care cea mai cunoscuta este Catedrala Adormirii Maicii Domnului, ce dateaza din anul 1797, care adaposteste in prezent Muzeul Artei Medievale, muzeu iconografic unde sunt expuse icoane din sec. XIV - XIX, intre care si icoane pictate de celebrul Onufri, cel care a dat un imbold iconografiei medievale albaneze. Itinerariul zilei ne va purta spre Ardenica unde vom vizita Manastirea Ardenica, una dintre cele mai frumoase manastiri ortodoxe din Albania, construita de catre imparatul bizantin Andronic al II-lea Paleologul, in anul 1282. Manastirea Ardenica ocupa un loc important in istoria locala albaneza, deoarece aici s-a oficiat si casatoria dintre George Castrioti Skanderbeg si Andronika Arianiti. Vom continua traseul spre orasul Fier in apropierea caruia vom vizita ruinele cetatii Apollonia descoperite la inceputul sec. al XIX-lea. Peisajul fascinant al parcului arheologic a fost pastrat intr-o stare exceptionala si reprezinta o combinatie reusita intre frumusetea monumentelor si natura, atragand vizitatorii prin lunga sa istorie, intr-o atmosfera de relaxare si meditatie. Ne vom indrepta apoi spre orasul-port Vlora, construit initial ca o colonie greceasca antica in sec. al VI-lea. inconjurat de Marea Adriatica si Marea Ionica, orasul este locul in care tara si-a declarat independenta fata de Imperiul Otoman la inceputul sec. al XX-lea. Vom face un scurt tur panoramic al orasului, prilej cu care vom admira Monumentul de independenta si Muzeul Etnografic. Cazare in Vlora la Hotel Regina City 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 16.06.2024: Vlora - Parcul National Llogara - Dhermi - Himara - Saranda

Mic dejun. Plecare spre Parcul National Llogara, situat intre Canalul Cike si muntele cu acelasi nume renumit prin vegetatia de conifere in care predomina bradul, pinul negru, pinul de munte si ienuparul. Vom parcurge un drum pitoresc care va strabate paduri de pini, urmand a ne opri la punctul de belvedere Panorama pentru a ne bucura de cele mai frumoase privelisti ale Marii Ionice. Traseul zilei va continua spre Dhermi, un superb oras situat pe coasta Marii Ionice renumit pentru una dintre cele mai bune plaje albaneze, urmand a face o scurta oprire in Golful Porto Palermo. Vom pleca apoi catre Himara, una dintre cele mai renumite destinatii turistice de pe Riviera albaneza, renumita pentru plajele lungi de pietris alb, in contrast cu terasele dealurilor care au culturi de maslini si citrice. Ne vom indrepta apoi spre Saranda, cu un scurt popas la Castelul lui Ali Pasha Tepelena, situat in apropiere de locul in care Canalul Vivar se varsa in Marea Ionica. in cursul dupa-amiezii vom ajunge la Saranda, cunoscut in antichitate sub numele de Onchesmus, unul dintre cele mai frumoase orase din Albania, situat vizavi de insula greceasca Corfu. Orasul Saranda, mentionat pentru prima data in anul 1412, botezat cu numele unei biserici purtand hramul celor 40 de Sfinti Martiri "Agii Sarande", in limba greaca, are o clima excelenta, avand 290 de zile cu soare pe an. Saranda este un oras plin de viata, cu baruri, cafenele si restaurante in care veti putea incerca preparate din fructe de mare, toate situate la cativa metri de plaja. Vom urca la Castelul Lekuresi, de unde vom avea o splendida panorama asupra orasului si a Manastirii celor 40 de Sfinti Martiri. Cazare la Hotel Iliria 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 17.06.2024: Saranda - Butrint - Parcul National Blue Eye - Gjirokaster - Permet - Benje - Permet

Mic dejun. Plecare spre orasul antic Butrint, unul dintre cele mai importante situri arheologice de la Marea Mediterana, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, situat in Parcul National Butrint. Vom continua spre Parcul National Blue Eye, un taram de basm, cu munti si cu 18 izvoare naturale, care au o culoare albastra ca safirul. Vom poposi la Ochiul Albastru - Syri i Kalter, monument natural de o deosebita frumusete, un izbuc limpede, de o culoare ireal de albastra. Traseul zilei va continua spre Gjirokaster, orasul celebrului scriitor albanez Ismail Kadare si al fostului dictator comunist Enver Hodja, considerat unul dintre cele mai bine conservate orase cu arhitectura otomana din lume. Vom face un tur panoramic al orasului Gjirokaster, oras muzeu, prilej cu care vom vizita Castelul, considerat a fi cel mai mare castel din Albania si Muzeul Etnografic, situat in casa in care s-a nascut fostul dictator comunist Enver Hodja. Vom avea prilejul de a admira exterior numeroase cladiri traditionale precum Casa Angonati, Casa Babaramo, Casa Skendulaj sau Casa Kikino. Datorita folosirii intense a pietrei in constructia caselor, care arata ca niste mici cetati, acesta a fost supranumit "Orasul de Piatra". Ne vom indrepta apoi catre centrul vechi al orasului, renumit pentru pitorestile stradute inguste, pentru a ajunge la vechiul bazar unde se afla Moscheea Bazarului, construita in anul 1557. in continuarea zilei ne vom indrepta spre Permet, oras situat in sud-estul tarii, pe malul stang al raului Vjosa, la poalele muntelui Dhembel, fiind mentionat cu acest nume inca din sec. al XV-lea. Considerat cel mai ecologic si mai curat oras din Albania, supranumit "orasul trandafirilor", Permet este renumit pentru bucataria specifica, vinul traditional si rachiul local, pe care va invitam sa le degustati. Dupa cazarea la hotelul din Permet, ne vom lua costumele de baie si prosoape, deoarece ne vom indrepta catre Benje, renumit prin izvoarele de apa termala care formeaza sase piscine naturale in care ne vom putea relaxa si inota. Cazare in Permet la Hotel Villa Permet 3* (sau similar 3*).

Ziua 7 / 18.06.2024: Permet - Korca

Mic dejun. Itinerarul zilei ne va purta spre Korca pe un traseu superb la poalele muntilor din sud, prin Erseke si Pasul Barmash. Sosire in Korca, oras inconjurat de Muntii Morava, considerat locul de nastere al identitatii literare si artistice din Albania. Numele orasului Korca apare mentionat pentru prima data in registrele istorice din sec. al XV-lea, ca centru comercial si artizanal, in special pentru confectionarea covoarelor. in a doua jumatate a sec. al XIX-lea, acesta a devenit cel mai mare centru economic, comercial si cultural din Albania. Vom face un tur panoramic al orasului care va include Catedrala, cea mai mare din Albania, Muzeul Educatiei, situat in cladirea in care a fost deschisa prima scoala albaneza in anul 1887, Muzeul National de Arta Medievala si Muzeul artei orientale "Bratko". Ne vom indrepta apoi catre centrul vechi al orasului pentru a ne plimba pe stradutele pietruite si a admira cladirile construite in sec. al XX-lea, urmand a ne relaxa si asculta celebrele cantece numite "serenate" la una din tavernele care servesc celebrul raki. Cazare la Hotel Richmond 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 19.06.2024: Korca - Tirana - Bucuresti

Mic dejun. Traseul zilei va continua spre Tirana pentru plecarea spre Bucuresti cu compania Wizz Air, zbor W4 3206 (14:05 / 16:30).

 

TARIF: 1290 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 290 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 20 turisti; pt. 14-19 turisti, tariful se va majora cu 90 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe ruta: Bucuresti - Tirana - Bucuresti cu compania WizzAir

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- 1 noapte cazare cu mic dejun in hotel de 4* in Tirana

- 1 noapte cazare cu mic dejun in hotel de 4* in Kruja

- 1 noapte cazare cu mic dejun in hotel de 4* in Berat

- 1 noapte cazare cu mic dejun in hotel de 4* in Vlora

- 1 noapte cazare cu mic dejun in hotel de 4* in Saranda

- 1 noapte cazare cu mic dejun in hotel de 3* in Permet

- 1 noapte cazare cu mic dejun in hotel de 4* in Korca

- transferurile, tururile, excursiile mentionate in program

- taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tunele etc.

- ghid insotitor vorbitor de limba engleza

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de intrare la obiectivele turistice mentionate in program

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacsisuri: 40 euro/pers. pentru ghizi si soferi, mai putin pt. bagajisti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacsisurile nu se refera si la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, inCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- PASAPORTUL sau cartea de identitate in curs de valabilitate

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>